Stavba domu: 4 praktické rady, ktorých by ste sa mali držať PRED stavbou domu

Stavba domu: 4 praktické rady, ktorých by ste sa mali držať PRED stavbou domu

Samotná stavba domu či zostavenie dobrého pracovného postupu môže byť náročné, preto vám ponúkame krátky prehľad o tom, čo musíte vybaviť pred tým, než začnete stavať.

1. Alfa a omega:

Pozemok Prvým a najdôležitejším krokom pri stavbe domu je pozemok, jeho lokalita, tvar, veľkosť, orientácia, dostupnosť, vybavenosť inžinierskymi sieťami, zeleň či občianska vybavenosť. Práve spomínaná lokalita ovplyvňuje cenu najviac. 

Zároveň je dobré si zistiť, či je pozemok v územnom pláne klasifikovaný ako stavebná parcela, či existujú akékoľvek prípadné obmedzenia na jeho zastavanosť a pod. Veľmi dôležitým faktorom je aj prístup na pozemok a možnosti pripojenia na inžinierske siete. Samozrejme, pri chýbajúcej infraštruktúre počítajte s vyššou následnou investíciou (jej predpokladanú výšku si určite overte).     

2. Projekt domu: Typový projekt či projekt na mieru?

Pri výbere projektu, bez ktorého vám stavebný úrad nevydá stavebné povolenie, máte na výber z dvoch možností: 

A. Zakúpiť si hotový katalógový projekt na www.katalogoveprojekty.sk.  Rýchlejšie vybavenie projektu Cenovo dostupnejšia verzia domu Limitovaný počet zásahov do projektu

B. Nechať si vypracovať individuálny projekt na mieru skúseným architektom.  Potrebujete konkrétnu predstavu o projekte, počte miestností, obyvateľov a pod. Cenovo nákladnejšia verzia

Bungalov Barbora

Zaujal vás tento projekt rodinného domu? Viac sa dočítate tu ˃˃˃ Bungalov BARBORA ˂˂˂

Snáď najrozhodujúcejším kritériom pri výbere jednej z možností je váš čas a dostupné financie. No, keďže v dome strávite pravdepodobne mnoho ďalších rokov, šetriť na projekte sa určite neoplatí. Skúsený a dobrý architekt vám môže byť oporou a radcom aj v ďalších fázach stavby. Kontaktujte nás na +421 948 393 477 alebo nám napíšte na info@devlev.sk a my vám nájdeme takého, ktorý hravo vyhovie vašim predstavám. 

Poznámka: Nezabudnite, že aj interiér sa začína tvoriť už vo fáze projektu.

3. Úrady a povolenia

Akonáhle budete mať projekt v rukách, môžete požiadať o vydanie stavebného povolenia na príslušný miestny stavebný úrad, ktorý je povinný rozhodnúť o vydaní alebo zamietnutí stavebného povolenia. Samotná stavba domu je povolená až vtedy, keď vám stavebný úrad vydá toto povolenie.   

 „Projekt na mieru je ideálnym riešením pre tých, ktorí si chcú splniť svoj sen o dokonalom bývaní.“
Ing. Samuel Župa     

K žiadosti je nevyhnutné doložiť súhlasné stanoviská všetkých dotknutých orgánov. Práve tento krok predstavuje tzv. „úradný maratón“, ktorý mnohých znechutí. Konkrétne sa nevyhnete komunikácii s elektrárňami, vodárňami, plynárňami, pozemkovými úradmi a mnohými ďalšími inštitúciami, ktoré musíte navštíviť (väčšinou viackrát). Presné informácie o tom, čo presne potrebujete k žiadosti doložiť, získate na príslušnom úrade. No, ak behanie po úradoch nie je vaša „šálka kávy“, nechajte to na nás a my to za vás vybavíme.

4. Výber materiálu

Keďže samotná výstavba stien je prvým krokom vašej stavby, výber materiálu je zároveň prvou dilemou, ktorú musíte absolvovať.  Máte na výber z rozličných možností, z ktorých však už dnes s istotou postavíte stabilný dom s dlhou životnosťou.

So stavbou a materiálom súvisia rozvody, ktoré musia byť dobre premyslené a naprojektované tak, aby ste sa vyhli zbytočnému prerábaniu. Taktiež odporúčame dbať aj na kvalitné osadenie parozábrany a poistnej hydroizolácie pri stavbe krovu.

Stavba domu: toto si pripravte skôr, ako začnete stavať

  • projekt na stavebné povolenie a jeho časti (napr. architektúra, zdravotechnika, statický posudok, elektrická prípojka, vnútorné riešenie domu, bleskozvod, …)
  • vyjadrenia potrebných úradov: vodární, elektrární, plynární, telekomunikácií, požiarnej ochrany, obvodného úradu životného prostredia. Ideálne je, ak máte aj zmluvy o pripojení na plyn, vodu, elektrinu a kanalizáciu,
  • žiadosť o stavebné povolenie,
  • ak chcete urýchliť stavebné povolenie, obehnite si budúcich susedov s projektom (aj s koláčikom) a vypýtajte si od nich písomný súhlas so stavbou,
  • rozpočet na stavbu spolu s cenníkovými cenami + slepý rozpočet stavby,
  • zaistite si dopredu nezávislý stavebný dozor – oprávnenú osobu s pečiatkou
  • poistite si majetok. Komplexné poistenie majetku sa vzťahuje aj na rozostavanú stavbu a poskytuje vám ochranu v prípade nepredvídateľných okolností ako je krádež alebo živelná pohroma
 
Poschodový dom ZOJA

Zaujal vás tento projekt rodinného domu? Viac sa dočítate tu ˃˃˃ Poschodový dom ZOJA ˂˂˂

Ak ste nenašli, čo ste hľadali, kontaktujte nás na +421 904 133 949 alebo nám napíšte na info@devlev.sk. Taktiež nás môžete kontaktovať prostredníctvom nižšie uvedeného kontaktného formulára. Radi vám poradíme. 

www.katalogoveprojekty.sk