Orientácia domu podľa svetových strán

Orientácia domu podľa svetových strán

Stavba domu podľa svetových strán výrazne ovplyvňuje vaše pohodlie v dome, nezaťažuje peňaženku a zabezpečí pre vás viac spoločného času v kruhu obyvateľov domu. Prečo je tomu tak? Čítajte ďalej.   

 

Orientácia domu podľa svetových strán

Samotný výber začína už pri kúpe pozemku, ktorý by mal byť dostatočne široký a dlhý na to, aby ste vedeli manipulovať s orientáciou domu. Nezabudnite skontrolovať, či vám ich kombinácia umožní čo najlepšie využiť denné svetlo a jeho úspory energie. Stavebné pozemky so vstupom zo severu môžu byť oveľa drahšie ako tie, ktoré sú z juhu. Avšak, myslite na to, že z dlhodobého hľadiska ide o menej finančne nákladnú orientáciu. O krásnej Slnkom osvetlenej záhrade za domom ani nehovoriac.

Južná strana: Kedy a prečo je najideálnejšia?

Južná expozícia je najpriaznivejšia pre miestnosti, v ktorých počas dňa trávite s rodinou najviac času. Medzi také izby patrí kuchyňa, obývacia izba, jedáleň a detské izby. Južná strana budovy je osvetlená slnečným žiarením najdlhšie počas dňa. Preto umiestnením denných miestností na túto stranu zaistíte, že budú najintenzívnejšie vyhrievané slnečnou energiou a osvetlené denným svetlom. Týmto spôsobom poskytnete sebe a svojej rodine veľké dávky vitamínu D každý deň a ušetríte tak na osvetlení ďalších miestností na prácu či štúdium.

 

Pasívny energetický zisk zo svetla: Kde ho získate?

Získavanie slnečnej energie prostredníctvom južného zasklenia sa v stavebníctve nazýva pasívny solárny zisk. Aby boli čo najväčšie, mali by mať okenné otvory na južnej strane významnú polohu. Odporúčame preto zvoliť veľké terasovité okná či balkóny, najlepšie na celú výšku miestnosti. Vhodné sú najmä v obývacej izbe, čo dodáva obyvateľom domu príjemný pocit z výhľadu na krásnu prírodu.

Nezabudnite však na ne nainštalovať žalúzie alebo rolety, ktoré ochránia miestnosť pred prehriatím v lete. V tomto prípade pomôže aj dobre umiestnená listová zeleň. V lete, keď majú stromy listy, chránia budovu pred nadmerným slnečným žiarením, zatiaľ čo v zime ich strácajú, takže neobmedzujú prístup slnečného žiarenia do interiéru budovy.

Severná strana: Ktoré miestnosti by mali byť na nej situované?

Severná fasáda budovy dostáva počas dňa najmenej slnečného žiarenia, takže je najmenej osvetlená a oveľa menej zahrievaná slnečnými lúčmi. Na tejto strane situujte miestnosti, ktoré nemusia byť vyhrievané alebo vyžadujú minimálne vykurovanie. Ide o šatníky, technické miestnosti, úložné priestory, schodiská a garáže alebo spálne.

Devlev, dom Alica

Aj zelené strechy prispievajú k zvýšeniu komfortu bývania obyvateľov: eliminujú prach a škodliviny, bránia prehrievaniu budov a zlepšujú ich tepelnoizolačné vlastnosti. 

Východ a západ je pre prácu, hru a chuť

Východné a západné strany sú veľmi prospešné v prípade, že ide o navrhovanie miestností, ktoré obyvatelia intenzívne využívajú. Osvetľujú sa optimálne a je v nich po väčšinu dňa jasno. Je to skvelé miesto, napríklad pre herňu pre mladšie deti alebo kanceláriu pre osoby pracujúce z domu. Koniec koncov bude výsledok záležať do veľkej miery od individuálnych preferencií a životného štýlu ich obyvateľov. 

 

Ekonomické a finančné výhody

Správna expozícia bytového domu je dôležitá nielen pre pohodlie členov domácnosti, ale aj z ekonomických dôvodov. Odhaduje sa, že použitím pasívnych solárnych ziskov z juhu a zabránením tepelných strát zo severu, môžete znížiť spotrebu energie približne o 5%. Preto pri výbere dizajnu domu je potrebné venovať náležitú pozornosť aj spomínaným svetovým stranám. 

 

Riešenie záhrady pre domy so vstupom zo severnej strany

Ale, ak si nemôžete dovoliť takýto pozemok alebo ste jednoducho nenašli ten, ktorý by splnil vaše očakávania, nič sa nedeje. Môžete si navrhnúť vlastné usporiadanie pozemku. Tým myslíme, že samotnú stavbu domu presuniete viac do stredu pozemku a záhradu budete mať pred domom. Oddeliť ju môžete od nežiaducich očí okoloidúcich, napríklad hustým živým plotom. 

 

Riešenie záhrady pre domy so vstupom z východnej alebo západnej strany

Zaujímavým riešením pre parcely so vstupom z východnej alebo zo západnej strany môže byť aj dom do tvaru L, kde záhradu na pozemku môžete situovať do jeho vnútra, kde z juhu bude poobede vždy príjemne teplo.

Máte podobnú skúsenosť alebo problém s rozhodovaním sa? Dajte nám vedieť. Kontaktujte nás na +421 904 133 949 alebo nám napíšte na info@devlev.sk. Taktiež nás môžete kontaktovať prostredníctvom nižšie uvedeného kontaktného formulára. Radi vám poradíme. 

www.katalogoveprojekty.sk