Heatflow a podlahové kúrenie: Ktoré je to pravé?

Heatflow a podlahové kúrenie: Ktoré je to pravé?

Podlahové kúrenie je známe každému z nás, no čo taký heatflow. Viete, čo to je? V čom sa líši od podlahového kúrenia? Má zmysel si ho zaobstarávať? 

Tepelné čerpadlo si za posledné roky vybudovalo dojem energeticky úsporného systému, ale reálne úspory dosiahne málokto. Je to z toho dôvodu, že celkové náklady, medzi ktoré patria obstarávacie náklady, ročná spotreba, servisné náklady, pravidelné revízie či servis čerpadla, ku ktorému určite dôjde po 10-20 rokoch používania, nedokážu zabezpečiť majiteľovi finančnú návratnosť. A vtedy prichádza na rad heatflow. 

Čo je to heatflow?

Heatflow je elektrická vykurovacia fólia, ktorej technológia je zdrojom infra žiarenia s dlhovou vlnovou dĺžkou. Vďaka patentovanej technológií má systém heatflow schopnosť celoplošného efektívneho prenosu energie do materiálu, ktorú tak akumuluje. 

Ako funguje heatflow?

Heatflow vysiela infra vlny s “vhodnou vlnovou dĺžkou”, ktoré sa po dopade na materiály menia zo svetelnej energie na energiu tepelnú. Okrem toho sa tieto vlny ďalej šíria do priestoru a zvyšujú tak povrchovú teplotu celej konštrukcie a ostatných predmetov. Tým sa nahrievajú (akumulujú) múry, podlaha aj strop, v ktorých sa výrazne dlhšie uchováva teplo. Heatflow teda neprenáša spotrebovanú energiu “len do vzduchu”, (ktorý je veľmi zlým tepelný vodičom), ale do materiálov. Až potom je od týchto materiálov zahrievaný vzduch v miestnosti.     

,,Vykurovací systém heatflow funguje na podobnom princípe ako Slnko, ktoré zahrieva našu Zem.” 
Ing. Samuel Župa 

Heatflow je natoľko inteligentný systém, že chladnúce materiály postupne dohrieva len krátkymi intervalmi počas menších častí dňa, a to za zníženú sadzbu elektrickej energie. 

Heatflow vytvára najkomfortnejší spôsob vykurovania s nízkymi prevádzkovými nákladmi , rýchlou dobou rozkúrenia a absolútne bezporuchovou a bezúdržbovou prevádzkou.

Podlahové kúrenie

Jednou z charakteristických vlastností podlahového kúrenia je, že teplota nášľapnej vrstvy nesmie presiahnuť 29°C v obytných miestnostiach a 33°C v kúpeľniach. Vyššie teploty sú neprípustné z dôvodu negatívneho vplyvu na ľudských organizmus, ktorý je v styku s podlahou. Z toho vyplýva jedna z mála nevýhod tohto vykurovania a tou je fakt, že nízka teplota vykúri úplne studený priestor pomalšie a nemožno dostatočne rýchlo dosiahnuť väčší teplotný rozdiel v miestnosti. 

Kam sa nehodí podlahové kúrenie?

S dlhou zotrvačnosťou nástupu tepla je potrebné počítať už pri rozhodovaní, či si podlahové kúrenie vôbec zaobstarať. Vhodné preto nie je do starších domov s veľkými tepelnými únikmi (triedy energetickej náročnosti D a horšie) alebo historicky chránených budov, pri ktorých je problematické komplexné zateplenie. Podlahové kúrenie tiež nie je najvhodnejšie do zle zateplených rekreačných budov, kde sa počíta len s krátkodobým pobytom a kde je navyše potrebné po príchode vykúriť interiér čo najrýchlejšie. 

Navyše by podlahové kúrenie zbytočne vyhrievalo nevyužívané konštrukcie, napríklad základy domu alebo pivničné miestnosti. Samotné podkladové izolačné vrstvy podlahového kúrenia by tepelným mostom a následným únikom nezabránili. 

Kde je vhodné podlahové kúrenie?

Naopak, podlahové kúrenie sa dobre uplatní v novostavbách a v rekonštruovaných budovách, kde došlo k zatepleniu obvodového plášťa. Je však potrebné uvažovať tak, že akákoľvek dnešná novostavba musí byť v nízkoenergetickom alebo pasívnom štandarde, a je teda priestorom s veľmi špecifickými nárokmi na potrebu distribúcie tepla. Teplo musí byť odovzdávané presne, v čo najväčšej možnej ploche a nízkoteplotne. Materiál s vysokou vodivosťou tepla sa oplatí nielen ekonomicky kvôli úspore množstva energie, ktoré sa tak na vykurovanie domu či bytu spotrebuje, ale zároveň je zaujímavý aj z hľadiska vysokej pevnosti a zvukovo izolačných vlastností. 

Náš TIP: Vďaka pevnosti ho stačí aplikovať v hrúbke 2,5 cm (2 cm nad rúrky), takže potom podlaha s kúrením a týmto poterom menej zaťažuje konštrukciu stavby. Zároveň ponúka aj väčší komfort pre priestory pod podlahou, pretože tlmí zvuky krokov.

Zimná záhrada, podlahové kúrenie

Zaujal vás tento projekt rodinného domu so zimnou záhradou? Objavte náš poschodový dom MIRKA

Hodí sa aj do zimných záhrad

Ak má slúžiť zimná záhrada po celý rok, je treba ju v chladných dňoch vykurovať. Ideálnou voľbou je podlahové kúrenie, ktoré nielenže zaistí príjemnú tepelnú pohodu, ale navyše zabráni aj roseniu skiel. Centrálne vykurovacie telesá, ako napr. krbové kachle, síce môžu kapacitne stačiť danej výmere priestoru, ale nedokážu vykúriť celú zimnú záhradu rovnomerne. V dôsledku toho môže byť na povrchu skiel nízka teplota, pri ktorej dochádza ku kondenzácii vzdušnej vlhkosti a nežiaducemu roseniu skiel. Zároveň pri podlahovom kúrení máte istotu, že teplo bude distribuované rovnomerne, vďaka čomu nedôjde ku kondenzácii vody. 

Rýchlosť ovplyvňuje aj podlahová krytina

Dôležitú úlohu v rýchlosti prehrievania interiéru prostredníctvom podlahového kúrenia hrá, samozrejme, aj krytina. Tradične sa za najvhodnejšie považuje napríklad vinyl, PVC a dlažba. 

Keramická podlaha s vykurovaním sa hodí do každej miestnosti a nie je s ňou žiadny problém. Dobre vedie teplo, je antistatická, nič na nej nepriľne a je tiež veľmi hygienická, pretože sa dobre udržiava.

     

V konečnom dôsledku je na vás, pre ktorý variant sa rozhodnete, no pri nejednoznačných priestoroch odporúčame osloviť odborníka, ktorý vám rád poradí.  Ak ste nenašli, čo ste hľadali, kontaktujte nás na +421 904 133 949 alebo nám napíšte na info@devlev.sk. Taktiež nás môžete kontaktovať prostredníctvom nižšie uvedeného kontaktného formulára. Radi vám poradíme.  www.katalogoveprojekty.sk