Dom na úzky pozemok: Kedy môžete začať stavať?

Dom na úzky pozemok: Kedy môžete začať stavať?

Nájsť vhodný dom na úzky pozemok je jedna vec, no druhá je tieto vzdialenosti dodržať a zachovať si dobré vzťahy so susedmi. Každý mesiac nám pribudne klient, ktorý má problém s pozemkom, s ktorým si nevie dať rady. Ak ste v podobnej situácii, čítajte ďalej. 

Dom na úzky pozemok môže spĺňať podobu plnohodnotného bývania jedine v prípade, že máte správne navrhnutý projekt. Ten sa len vďaka dobre odvedenej práci architektov môže stať vaším novým domovom alebo miestom na oddych. Je to z toho dôvodu, že pri úzkych pozemkoch je potreba dbať najmä na vzdialenosti medzi domami (odstupové vzdialenosti), ktoré sú zákonom presne stanovené. Vďaka ich dodržaniu získate stavebné povolenie a vaša stavba domu tak môže začať bez zbytočných zdržiavaní.

Hľadáte dom na svoj úzky pozemok?

Podľa prieskumu, ktorý uskutočnil tím DEVLEV, sa potvrdilo, že 43 % investorov zo Slovenska má k dispozícii úzky a dlhý stavebný pozemok. A práve 58 % týchto investorov pripúšťa, že najväčší problém mali nájsť vhodný projekt domu na svoju parcelu.  Zákon uvádza jasne stanovené podmienky v súvislosti s problematickými či úzkymi pozemkami. Pri stavbe platí pravidlo, že vzdialenosť medzi susednými domami nesmie byť menšia ako 7 metrov. Zároveň vzdialenosť rodinných domov od spoločných hraníc pozemkov nesmie byť menšia ako 2 metre.

Stiesnené podmienky

Stiesnené územné podmienky na stavbu domu môžu vyplývať, napríklad z nevhodnej polohy pozemku, jeho tvaru, veľkosti či terénu. V takýchto podmienkach sa môže vzdialenosť medzi rodinnými domami znížiť až na 4 metre, ak v žiadnej z protiľahlých častí stien nie sú okná obytných miestností.

Dom na úzky pozemok

Zdroj: DEVLEV

Máte podobnú skúsenosť? Stretli ste sa s problémom na úzkom alebo nepravidelnom pozemku? Dajte nám vedieť. Kontaktujte nás na +421 904 133 949

 alebo nám napíšte na info@devlev.sk. Taktiež nás môžete kontaktovať prostredníctvom nižšie uvedeného kontaktného formulára. Radi vám poradíme.   

www.katalogoveprojekty.sk