Ytong vs. tehla, alebo z čoho stavať?

Ytong vs. tehla, alebo z čoho stavať?

Pri stavbe vysnívaného rodinného domu chce každý len to najlepšie, aby časom nemusel ľutovať a prerábať. Keďže samotná stavba stien je prvým krokom,výber materiálu je zároveň prvou dilemou. 

Tradičná tehla   

Keď sa povie tehla, každý si zrejme predstaví starý typ klasickej pálenej, plnej tehly. Aj keď sa tehla skloňuje ako jeden z najlepších stavebných materiálov, pretože sa používa od dávnych čias, už to zďaleka nie je to isté. 

Dnešná tehla musí spĺňať prísne tepelnoizolačné kritériá. Preto sa časom zmenila a v jej vnútri nájdete malé vzduchové dutiny. Niekedy sú takéto dutiny vyplnené tepelnou izoláciou vo forme minerálnej vlny či polystyrénu. Takáto tehla je už v podstate vyšší „level“, čo sa týka udržiavania tepla. Zároveň sa pri tejto kombinácii pevného zovňajšku a praktického vnútra zachovajú aj pôvodné výhody klasickej tehly, čiže pevnosť a odolnosť voči hluku aj ohňu. Pevná štruktúra tehly sa však môže ukázať aj ako nevýhodná, hlavne pri inštalácii elektrických káblov. S tehlou sa v tomto prípade o trochu horšie pracuje a robotníci si pravdepodobne vypýtajú o niečo viac peňazí. Avšak, aj tento aspekt sa už sčasti vyriešil.     

Zlá tvarovosť a prispôsobivosť veľkostí tehly je už skôr problémom minulosti, takže táto nevýhoda nie je úplne platná. V dnešnej dobe totižto existujú špeciálne tvarovky, ktorými vymurujete problematické rohy, ale aj parapety bez rezania.

Moderný Ytong   

Ytong je ideálnym materiálom pre kutilov, ktorí chcú stavať svojpomocne, ale aj pre detailistov, ktorí neznesú nerovnosti a neporiadok z brúsenia či rezania tehál. Taktiež sa vyrába z prírodných materiálov, takže je odolný voči požiarom. Nemusíte sa obávať ani postupného unikania tepla, pretože Ytong obsahuje milióny uzavretých pórov, ktoré tomu zabraňujú. Vďaka ľahkej manipulácii a jednoduchému rezaniu sa prispôsobí vášmu projektu domu, často sa preto využíva pri novostavbách a projektoch na mieru. 

Menší problém môže nastať pri zariaďovaní interiéru. Keďže je to pomerne ľahký materiál, rozmyslite si, či naň chcete inštalovať ťažké skrinky, prípadne celú kuchyňu. S touto vlastnosťou ruka v ruke prichádza aj nižšia izolácia zvuku. Najväčším problémom môže byť, že Ytong je ako hubka, ktorá nasiakne všetku vlhkosť. Ak teda časom nechcete čeliť plesniam a prestavbe, poraďte sa s odborníkom ohľadom kvalitného zateplenia a izolácie.

Vyberiete si určením priorít   

V súťaži Ytong vs. tehla by asi nevyhral úplne čisto ani jeden. Oba materiály majú svoje výhody aj nevýhody, často teda ide už len o váš vkus. Najlepším riešením je zhodnotiť si, ktoré vlastnosti sú pre vás podstatnejšie. Tepelnoizolačné vlastnosti majú oba materiály podobné, no Ytong je ideálnejší do mierneho podnebia. V pevnosti a odolnosti voči hluku, aj voči živlom, víťazí skôr tehla, preto je z dlhodobého hľadiska výhodná. Ale ak je väčšina stavebného procesu na vás, všetko pôjde ľahšie s praktickým Ytong-om. Kto by bol stále na pochybách, môže urobiť kompromis, čiže kombinovať tehlu a Ytong. Znova treba zvážiť viaceré faktory a chápať, že kombinácia materiálov môže spôsobiť aj problémy a nerovnosti.

Neviete si vybrať medzi tehlou a Ytongom?

Naši odborníci vám veľmi radi poradia a pomôžu. Kontaktujte nás na +421 904 133 949 alebo nám napíšte na info@devlev.sk. Taktiež nás môžete kontaktovať prostredníctvom nižšie uvedeného kontaktného formulára. Radi vám poradíme.