Vzduch a 6 fascinujúcich faktov o ňom, ktoré potrebujete vedieť

Vzduch a 6 fascinujúcich faktov o ňom, ktoré potrebujete vedieť

Vzduch v uzatvorených priestoroch výrazne ovplyvňuje kvalitu života ľudí. Vedeli ste, že Európania trávia 90% svojho času vnútri, v uzatvorených priestoroch? Výsledkom je, že trávime príliš veľa času v našich domovoch a na pracoviskách, ktoré sú mnohokrát nevhodne vykurované. Správna teplota, na ktorú míňame veľa peňazí, nám pomáha cítiť sa v zime v teple a pohodlí a v lete nám umožňuje ochladiť sa a mať lepší spánok. Zatiaľ čo dosiahnutie perfektnej vnútornej teploty počas celého roka je dôležité, kvalita vzduchu je ďalším rozhodujúcim faktorom, ktorý ovplyvňuje naše pohodlie.

Vzduch

1. Dôležitosť čerstvého vzduchu

V priemere trávime každý deň iba 2,5 hodiny vonku, avšak väčšina tohto času je len dochádzanie do práce, sme teda počas veľkej časti dňa vystavení látkam znečisťujúcim ovzdušie v interiéri. Okrem vonkajších znečisťujúcich látok, ako sú emisie z automobilov a peľ, ktorý sa dostáva do našich domovov, je kvalita vnútorného vzduchu ovplyvňovaná aj tabakovým dymom, sviečkami a použitím čistiacich prostriedkov.

Dôležitosť čerstvého vzduchu

Vetranie domu každý deň pomôže uvoľniť a neutralizovať znečisťujúce látky nachádzajúce sa vo vnútri. Dôležité je tak isto nepodceňovať trávenie času v zelených oblastiach, ako sú parky, lesy, hory alebo aj vaša vlastná záhrada, kde sa môžete nadýchať čerstvého vzduchu.

2. Nepoužívajte osviežovače vzduchu

Väčšina osviežovačov vzduchu obsahuje a uvoľňuje skupinu chemikálií nazývaných ftaláty. Ftaláty môžu spôsobovať rôzne zdravotné riziká, ako sú astma, ADHD, rakovina prsníka, obezita, cukrovka a poruchy správania. Osviežovače vzduchu emitujú viac ako 100 rôznych chemikálií, ktoré potom reagujú s oxidačnými činidlami v interiéroch a produkujú rôzne škodlivé oxidačné produkty.

NÁŠ TIP: Vymeňte výrobky na osvieženie vzduchu kúpené v obchode za prírodné alternatívy, napríklad za ružovú vodu. Nepodceňujte ani dôležitosť udržiavania vášho domova v čistote a dobrej ventilácii, aby ste mali v interiéri čerstvý vzduch.

3. Dajte si pozor na vlhkosť vzduchu

Nadmerná vlhkosť v domácnosti je spôsobená tepelnými stratami, ktoré unikajú stenami. Vodné pary sa kondenzujú na studených stenách a v najmenej izolovaných rohoch. 

Ako ovplyvňujú tepelné mosty kvalitu vzduchu v miestnosti?

Na tepelných mostoch sa objavuje vlhký povrch, ktorý vedie k degradácii farieb a omietok, odlepeniu tapiet a vzniku roztočov a plesní. Tepelný most je slabšie miesto v izolácii, ktoré prepúšťa teplo a dostáva sa cez neho dnu chlad. Vlhké domy spôsobujú alebo zhoršujú dýchacie ťažkosti.

Odvlhčovač vzduchu

Účinná vonkajšia izolácia domu obmedzuje účinky kondenzácie a odstraňuje veľké množstvo tepelných mostov. Takéto tepelné mosty tvoria až 40% spotreby energie na vykurovanie a sú zodpovedné za 5 až 25% tepelných strát.

4. Všímajte si plesne

Pleseň je dôležitou súčasťou nášho ekosystému, hrá veľkú úlohu v biodegradácii organických látok, teda rozklad a hnilobu. Pleseň, ktorá sa nachádza v domácnosti však môže byť škodlivá a toxická a môže produkovať alergény a dráždivé látky. Niektoré dokonca produkujú toxickú látku nazývanú mykotoxíny. Reakcie na tieto dráždivé látky môžu zahŕňať kýchanie, červené oči, nádchu, kožné vyrážky a dokonca aj astmatické záchvaty. 

Jedným zo spôsobov, ako proti tomu bojovať, je maľovanie stien farbou odolnou voči plesniam. Správna ventilácia a zníženie vnútornej vlhkosti tiež pomôžu zabrániť hromadeniu plesní v interiéri.

Pleseň, omietka

5. Vzduch a jeho prirodzená čistota

Roztoče sú jednou z hlavných príčin znečistenia vnútorného vzduchu. Presnejšie povedané, rozpadajúce sa roztoče uvoľňujú proteíny do vzduchu, ktoré spôsobujú alergické reakcie a znečisťujú vzduch. Roztoče môžu viesť k mnohým respiračným problémom, dokonca aj pre tých, ktorí nie sú na ne alergickí. Najlepším spôsobom, ako bojovať proti roztočom, je udržiavať váš domov konštantne čistý a prach na minime. 

Náš TIP: Zdravo dýchať vám môže pomôcť aj čistička vzduchu. Ako si vybrať tú správnu, nájdete TU.

NEZABUDNITE:  Nezabudnite pravidelne vysávať koberce a matrace z oboch strán. Čistiace prostriedky s prírodnými prísadami používajte tak často, ako je to potrebné.

 

6. Ktorá skupina je najviac ohrozená?

Starší ľudia majú tendenciu tráviť viac času doma, kde sú vystavení zlej kvalite ovzdušia dlhšiu dobu. Astmatici sú tiež ovplyvnení kvalitou vzduchu v interiéri, pričom miera astmy sa celosvetovo zvyšuje.

 

vetranie

Znečistenie ovzdušia sa zhoršuje, a preto je nutné urobiť aspoň malé zmeny k jej zlepšeniu. Medzi ne patrí používanie prírodných čistiacich prostriedkov, osvieženie vášho domova kvetmi, dobré vetranie a pravidelné vysávanie, ktoré môžu mať v konečnom dôsledku veľký význam pre vaše zdravie a zdravie vašej rodiny.     

V prípade, že aktuálne riešite túto problematiku alebo máte akékoľvek postrehy, pokojne nás kontaktujte na  +421 904 133 949 alebo nám napíšte na info@devlev.sk. Taktiež môžete využiť nižšie uvedený kontaktný formulár, radi sa o vás dozvieme viac. 

www.katalogoveprojekty.sk