Nové normy pre novostavby od roku 2021

Nové normy pre novostavby od roku 2021

Chystáte sa stavať dom? Tak pre vás máme zopár užitočných informácií o sprísňovaní noriem na tepelnotechnické vlastnosti stavieb. Okrem zmeny podmienok pre domy skolaudované po roku 2021, vám bližšie popíšeme aj spôsoby ako najefektívnejšie dosiahnuť tieto podmienky..

Ako je to teda so sprísňovaním noriem? Nie je to žiadna novinka, tí čo sa o stavebníctvo zaujímajú, alebo sa už dlhšiu dobu pohrávajú s myšlienkou, postaviť si vlastné bývanie, už o tom určite počuli. Energetické normy pre všetky typy budov sa postupne sprísňujú už od roku 2012, kedy bola prijatá novela o zavedení energetických noriem postupne, v troch stupňoch. Prvá vstúpila do platnosti v januári 2013 (nízkoenergetické), ďalšia prišla na rad v roku 2016 (ultranízkoenergetické budovy) a pred nami je posledná, najväčšia, po zavedení ktorej môžeme novopostavené domy nazývať stavbami s takmer nulovou spotrebou energie. Do platnosti vstúpi už 1.septembra 2021. Čo to teda znamená pre tých, ktorí sa jej už nevyhnú?

Každý dom, skolaudovaný po tomto dátume, bude musieť spĺňať kritériá takmer nulovej spotreby energie. Podľa nových noriem by nemali nové domy spotrebovať na vykurovanie viac ako 20,4 kWh/m² za rok. Dnes (2019) je to takmer dvojnásobok. Všetky stavby budú ekologické, pretože budú výrazne znížené prevádzkové náklady a tiež budú stále viac využívané prírodné materiály. Okrem týchto výhod, je dôležité spomenúť aj fakt, že majitelia takýchto domov, si nebudú musieť robiť starosti so zdražovaním energií. Pravdepodobne sa ich nebudú vôbec, alebo len okrajovo týkať. Jedinou, no dosť závažnou nevýhodou je predraženie stavby, no nemusí to byť také kritické, ako sa na prvé počutie zdá. Ak nás oslovíte, určite pre vás nájdeme tú najvýhodnejšiu kombináciu materiálov na stavbu po kvalitatívnej, ale aj finančnej stránke. Všetko nasvedčuje tomu, že v budúcnosti sa budú náklady na prevádzku domu stále zvyšovať. A tak približne o 20 rokov sa vyššia vstupná investícia majiteľom týchto domov vrátia.

Projektanti a architekti sú kľúčovými pri stavbe domu s takmer nulovou spotrebou energie. Prečo je to tak? Takýto dom by mal byť s určitej symbióze so svojim prostredím a okolím. Už to nie je len o samotnom dome. Preto je dôležité poznať všetky možnosti nielen domu, ale aj ostatných komodít. Vďaka komplexnej štúdii okolia domu a s ohľadom na svetové strany, podnebie, nadmorskú výšku a ďalšie kritériá, môžeme čo najefektívnejšie využiť elektrickú energiu z prírodného zdroja (veterná, solárna energia), energiu na vykurovanie (tepelné čerpadlo), vetrací systém, dažďovú vodu, LED osvetlenie a ďalšie možnosti ekologických úspor. Ak sa podarí využiť viacero spomenutých aspektov, náš dom môžeme nazývať aktívnym domom. Znamená to, že postavíme dom, ktorý bude energiami nielen šetriť, no bude schopný produkovať ich nadmieru toho, čo minie.

Pri návrhu aktívneho domu sú dôležité najmä nasledovné kritériá: 

  • Orientácia domu, kvôli využitiu slnečnej energie.
  • Dostatok tepelnej izolácie v stenách stavby.
  • Dostatočne zaizolovaná podlaha.
  • Čo najvyššia redukcia tepelných mostov.
  • Použitie vhodných okien.
  • Vyriešenie problému s letným prehrievaním.
  • Primerané riešenie vetrania v dome.   

Ak budete na projekte svojho budúceho domova spolupracovať s nami, vypočítame vám rozdiel v investícii do pasívneho, nulového aj aktívneho domu s ohľadom na šetrenie z dlhodobého hľadiska. A je len na vás, pre ktoré riešenie sa rozhodnete.

Naše projekty, ktoré spĺňajú normy v roku 2021

DEVLEV - typový projekt - bungalov LAURA
Bungalov DIANA
Bungalov Barbora
Rodinný dom DANIELA
Bungalov MONIKA
Bungalov HANA

Stále Vám to nieje jasné?

Kontaktujte nás a my vám poskytneme bezplatnú konzultáciu.

Ak ste nenašli, čo ste hľadali, kontaktujte nás na +421 904 133 949 alebo nám napíšte na info@devlev.sk. Taktiež nás môžete kontaktovať prostredníctvom nižšie uvedeného kontaktného formulára. Radi vám poradíme. 

www.katalogoveprojekty.sk