Drevostavba alebo murovaný dom

Drevostavba alebo murovaný dom

Drevostavba je čoraz častejšie vyhľadávanou alternatívou moderného a nadčasového bývania, a to aj v prípade, že sú v našich zemepisných šírkach stále obľúbené klasické murované domy.

Drevostavba

Je preukázané, že ročné náklady na vykurovanie drevostavby sú priemerne o 30% nižšie ako pri murovanom dome. Princíp je v akumulácii tepla, pričom teplo v miestnosti sa kumuluje takmer ihneď po zakúrení. Preto drevostavby môžu ďaleko pružnejšie reagovať na zmeny a aktuálne potreby svojich používateľov, bez väčšieho časového oneskorenia.  Drevostavba vie výborne pracovať s pasívnymi solárnymi ziskami, pri správnom umiestení okien vieme ušetriť až 20% energie na vykurovanie, ktorú získate len prostým slnečným žiarením do interiéru domu.     

,,Drevo, ako obnoviteľný zdroj, je úplne bezodpadový materiál a jeho spracovanie a likvidácia nezaťažuje životné prostredie. Na jeho spracovanie je potrebné až 5x menej energie než na akýkoľvek iný materiál.” 
Ing. Michal Lietavec, Projektant

Bungalov Nina

Drevostavba alebo murovaný dom? Pozrite si projekt bungalovu s obytným podkrovím NINA

Drevostavba a jej výhody

Vysoká úspora: Výborné tepelnoizolačné vlastnosti.
Ekologická stavba: Použité len materiály vyrobené z obnoviteľných surovín, ktoré sú zdravotne nezávadné.
Rýchla stavba: Výstavba klasického domu trvá zvyčajne 10-krát dlhšie.
Lepšia odolnosť stavby: Dokáže odolať aj väčším otrasom zeme.
Možnosť výstavby v každom ročnom období: Drevostavby sa zhotovujú tzv. suchým procesom, čiže z materiálov, ktoré nevyžadujú vysúšanie obsiahnutej vody.
Výborná požiarna odolnosť: Drevená konštrukcia je opláštená nehorľavými materiálmi.
Eliminovanie tepelných mostov

 

Drevostavba a jej nevýhody

Prehrievanie: Drevostavba je vzduchotesná a pri nesprávnom vetraní a zlej regulácii osvetlenia môže dôjsť k prehrievaniu. Predsudky: Všeobecne rozšírené predsudky, že drevostavba zhorí, spadne alebo splesnivie, čo, samozrejme, nie je pravda. ?

Murovaný dom

Výstavba murovaného domu býva v porovnaní s výstavbou drevostavby v niektorých prípadoch drahšia a časovo náročnejšia. Stavbu treba naplánovať tak, aby bola hrubá stavba vrátane zastrešenia dokončená pred začiatkom zimy. V priebehu zimných mesiacov sa potom stavba nechá vymrznúť. Hoci sa vymŕzanie hrubej stavby môže zdať dnes ako prežitok, má to svoje opodstatnenie, a to aj tam, kde sa už nepoužívajú klasické tehly. 

Každá stavba má totiž tendenciu si sadať a v mnohých prípadoch aj vysychať. Ak teda necháte oba tieto procesy cez zimu prebehnúť, máte predsa len väčšiu šancu, že vám nebude praskať omietka alebo vlhnúť nejaká zo stien.

Projekt bungalovu Patrícia

Drevostavba alebo murovaný dom? Pozrite si projekt bungalovu PATRÍCIA

V prípade, že aktuálne riešite túto problematiku alebo máte akékoľvek postrehy, pokojne nás kontaktujte na  +421 904 133 949 alebo nám napíšte na info@devlev.sk. Taktiež môžete využiť nižšie uvedený kontaktný formulár, radi sa o vás dozvieme viac. 

www.katalogoveprojekty.sk